Bilag I. Grønne værktøjer

I forbindelse med grønne indkøb kan ordregivere hente en inspiration adskillige steder. Nedenfor er oplistet en række relevante vejledninger, hjemmesider mv. Links til alle hjemmesider kan findes på https://jura.ku.dk/sustainabilityhub/procuregreen/

VejledningerKonkurrence- og Forbrugerstyrelsens vejledning Gennemførelse af grønne udbud: Vejledning om udbudslovens muligheder, september 2022. I vejledningen findes både praktiske eksempler og udbudsretlige bidrag.
Kommissionen har en vejledning med informationer om indkøb af biobaserede produkter (dvs. produkter, der helt eller delvist er fremstillet af materialer af biologisk oprindelse).
Kommissionens håndbog, Buying green! A Handbook on green public procurement, er en omfattende vejledning, der omfatter alt fra udbudsprocessen til tilbudsevaluering.
Kommissionens guide, Green Public Procurement: A collection of good practices, har en række tiltag inden for EU, der tilgodeser bæredygtighed.
Politiske initiativerDen tidligere regerings strategi Grønne indkøb for en grøn fremtid – strategi for grønne offentlige indkøb, oktober 2020
Økonomistyrelsen, Charter for godt og grønt indkøb, april 2023
HjemmesiderRådgivningsenheden: På Rådgivningsenhedens hjemmeside er der bl.a. flere artikler og viden om grønne indkøb.
Den Ansvarlige Indkøber: På hjemmesiden for Den Ansvarlige Indkøber findes flere vejledninger, pjecer og artikler, der omhandler grønne offentlige indkøb. Disse kan både være af generel karakter, som f.eks. at sikre indkøb understøtter verdensmålene, men også mere konkret karakter, som f.eks. cases.
Dansk Industri: På Dansk Industris hjemmeside findes en række grønne cases samt webinarer udgivet i samarbejder med Kommunernes Landsforening.
Miljøministeriet/Miljøstyrelsen: På Miljøministeriet/Miljøstyrelsens hjemmeside findes en række værktøjer, som kan være relevante i forbindelse med grønne udbud.
Staten og Kommunernes Indkøbsservice A/S: SKI’s hjemmeside har bl.a. et inspirationskatalog vedrørende grønne tiltag og krav i udbud samt beskrivelser af overvejelser, som en ordregiver kan inkludere i markedsdialogen.
Dansk Standard: På Dansk Standards hjemmeside fremgår en inspirationsguide med eksempler på standarder, der kan være relevante at se nærmere på i forbindelse med gennemførelse af grønne udbud.
Klimarådet: På Klimarådets hjemmeside, er der i 2020 offentliggjort retningslinjer og værktøjer for grønne offentlige indkøb.
Rådet for Bæredygtigt Byggeri: Af Rådets hjemmeside fremgår en publikation med vejledning og eksempler på, hvordan bæredygtighed bliver en integreret del af udbuddet.
Københavns Kommune: Københavns Kommune har offentliggjort en række nyttige informationer, herunder om Københavns Kommunes indkøbspolitik og vejledning til grønne krav.
CIRCABC: CIRCABC er en offentlig tilgængelig database, der indeholder flere mapper, der bl.a. indeholder eksempler på nyhedsartikler samt anbefalinger
Kommissionen – grøn business: Kommissionens hjemmeside for grøn business, indeholder en række good practices vedrørende grønne offentlige indkøb, hvor der kan søges i sektorspecifikke indkøb.
Kommissionens toolkit: Kommissionen har udarbejdet et Green Public Procurement Toolkit, der har til formål at hjælpe indkøbere til at få bedre indsigt i grønne indkøb. Det indeholder seks selvstændige moduler samt ti operationelle moduler, med PowerPoint slides, samt vejledning på grønne indkøb.
Direktoratet for forvaltning og økonomistyring: Det norske Direktoratet for forvaltning og økonomistyring har offentliggjort en hjemmeside med en række vejledninger og andre værktøjer til at foretage grønne indkøb.

Side 205

  • Luk
  • Udvid

Grønne offentlige indkøb (1. udg.)

– i udbudsretlig belysning