Forord til 2. udgaven

Procesbevillingsnævnet blev etableret med virkning fra 1. januar 1996 og har fra starten haft til opgave at træffe afgørelse vedrørende ansøgninger om appeltilladelse til landsretten og til Højesteret i civile sager og i straffesager. Fra 1. januar 2007 har nævnet endvidere været klageinstans i forhold til Civilstyrelsens afslag på fri proces. I forbindelse med familieretsreformen har nævnet med virkning fra 1. april 2019 fået kompetence til at træffe afgørelser vedrørende ansøgninger om appeltilladelse til landsretten af familierettens afgørelser efter forudgående afgørelse i Familieretshuset. De tre sagstyper behandles i tre forskellige afdelinger, dels i en afdeling for appeltilladelser, dels i en afdeling for appeltilladelser til landsretten vedrørende familierettens afgørelser og dels i en afdeling for fri proces. Alle sager forberedes i et sekretariat, der er fælles for de tre afdelinger.

Emnet for denne bog er behandlingen af sager i Procesbevillingsnævnets afdeling for appeltilladelser og nævnets afdeling for appeltilladelser til landsretten vedrørende familierettens afgørelser. Reglerne om fri proces efter retsplejelovens kapitel 31 og retshjælp efter retshjælpslovens § 4 a og dermed opgaverne i nævnets afdeling for fri proces bliver således ikke behandlet i bogen. Kapitel 11 om sagsbehandling indeholder dog en række bemærkninger om Procesbevillingsnævnets sagsbehandling, som er fælles for nævnets tre afdelinger.

Bogen er tænkt som en håndbog for praktikere, navnlig advokater, domstolsjurister, anklagemyndigheden og andre aktører, der beskæftiger sig med retssystemet. Hovedsigtet er således at give en praktisk orienteret gennemgang af de gældende regler om appeltilladelser i retsplejeloven og særlovgivningen.

Siden bogens førsteudgave i 2017 er der tilkommet en større mængde retspraksis. Herudover er der indført en række ændrede eller nye regler om appelbegrænsning mv., hvoraf de vigtigste regler som nævnt er familieretsreformen pr. april 2019 – som desuden medførte etablering af endnu en afdeling i nævnet – og senest retsplejereformen i civile sager og straffesager med virkning fra 15. juni 2024.

Side 17

Vi retter en varm tak til Procesbevillingsnævnets sekretariat og en række både tidligere og nuværende nævnsmedlemmer for gode diskussioner om appelbegrænsningsreglernes anvendelse og rækkevidde samt til landsretterne for hjælp med at fremskaffe utrykte afgørelser. Alle synspunkter er vores egne og ikke nødvendigvis udtryk for, hvorledes Procesbevillingsnævnet vil bedømme en given problemstilling. Samtlige kapitler er skrevet i fællesskab.

København, den 27. august 2024

Hanne Kjærulff, Niels Fenger

Side 18

  • Luk
  • Udvid