Forord

Dette er 2.-udgaven af mit forsøg på at lave en praktisk orienteret fremstilling af dansk konkurrenceret. I forbindelse hermed har jeg, ligesom i 1.-udgaven, truffet en række valg.

For det første har jeg fravalgt fusionskontrol og statsstøtte. Ikke fordi det er uinteressante emner, men fordi det i praksis er selvstændige områder, der fortjener egne fremstillinger. Jeg behandler altså alene konkurrencelovens §§ 6 og 11, artikel 101 og 102, samt håndhævelsen heraf.

For det andet er det ikke muligt at skabe en sammenhængende beskrivelse af dansk konkurrenceret fra 1998 til 2022. Dansk konkurrenceret styres af EU-konkurrenceret, der selv er udledt fra retspraksis og påvirkes af bl.a. økonomisk teori. Hen over årene kan der spores en række »nyorienteringer« i både dansk og EU-konkurrenceret, hvilket gør det svært at skabe en klar rød tråd. Der er tilmed afgørelser, som er internt i konflikt og ikke kan forenes. Som konsekvens heraf rummer kapitel I nogle overvejelser om de konkurrenceretlige retskilder, mens der løbende forsøges identificeret emner og spørgsmål, hvor retstillingen er åben, uafklaret eller diskutabel. Bl.a. for at indikere mulige fremadrettede udviklinger samt yde vejledning i forhold til mere åbne spørgsmål.

For det tredje har jeg valgt at blande danske afgørelser og EU-afgørelser, da de sidste er styrende for de første, samt generelt tilskrive afgørelser til Konkurrencerådet, i hvis navn håndhævelsen i Danmark sker. I praksis er afgørelserne udarbejdet af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, og Konkurrencerådets rolle mere overordnet.

For det fjerde har jeg valgt nogle anvendelige forkortelser. Den Europæiske Unions domstol består fx af Retten og Domstolen, hvilket jeg for at sikre entydig identifikation omtaler som henholdsvis EU-Retten og EU-Domstolen. Håndhævelsen på EU-plan sker af Europa-Kommissionens generaldirektorat for konkurrence, hvilket jeg omtaler som EU-Kommissionen. Tilsvarende forkortelser er knyttet til domme, afgørelser samt vedtagne retsakter og meddelelser.

For det femte er EU-konkurrenceretten ved at blive opdateret med nye gruppefritagelser og tilknyttet vejledningsmeddelelser. Nogle af disse ligger klar i endelig udgave, mens andre kun findes som overordnede retningslinjer. Side 27 I princippet er bogen forældet, når den udgives, men jeg finder det alligevel relevant at udsende 2. udgave nu, idet fx hele håndhævelsessystemet er ændret siden 1. udgave.

Jeg håber, at I vil tage godt imod min fremstilling, acceptere mine valg samt henlede min opmærksomhed på sager og problemstillinger, som jeg måtte have overset eller læst forkert.

Jeg skylder en særlig tak til Stefan Kobbernagel, Claus Bjørn Galbo-Jørgensen og Jennifer Mathiasen for input og bemærkninger til mit arbejde med opdateringen.

København, juni 2023

Christian Bergqvist

Side 28

  • Luk
  • Udvid