Forord

Den 21. marts 2023 fylder professor, dr.jur. Peter Pagh 70 år. Selv om han fortsætter i sit professorat på Københavns Universitet, er denne mærkedag en god anledning til at hylde denne enestående retsvidenskabsmand.

Peter Paghs vej ind i den juridiske verden begyndte forholdsvis sent. Først i 1986, 33 år gammel, søgte han ind på jurastudiet, som han afsluttede i 1990. Efter et par år som advokatfuldmægtig blev han i 1992 stipendiat ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet, hvor han få år senere blev lektor. I 1998 forsvarede han doktordisputatsen Miljøansvar. Kort tid herefter tiltrådte han et nyoprettet professorat i miljøret. Parallelt med disputatsarbejdet havde han udgivet flere monografier, herunder Offentlige kontrakter og EF-retten (1992), Studier over amerikansk miljøret (1994) og EU-miljøret (2. udgave, 1996).

Disse tidlige arbejder vidner om en helt enestående produktivitet og bredde, som fortsat er karakteristisk for Peter Paghs forfatterskab. Hovedparten heraf falder inden for miljøretten, men fordi dette fagområde har grænseflader til talrige andre juridiske discipliner, omfatter forfatterskabet også originale og væsentlige bidrag om EU-ret, menneskerettigheder, forvaltningsret, forfatningsret, procesret, ejendomsret og obligationsret.

At Peter Pagh er en af sin tids mest produktive retsvidenskabelige forfattere, kan man blive forvisset om ved at slå op i bibliografien nedenfor s. 639 ff. Han har publiceret bredt i de mest anerkendte nationale og internationale juridiske tidsskrifter såvel som fagspecifikke miljøretlige tidsskrifter såsom Tidsskrift for Miljø. De mange værker er flittigt citeret – både i domsnoterne i Ugeskrift for Retsvæsen, i lovforarbejder og i anden juridisk litteratur.

Som retsvidenskabsmand har Peter Pagh altid udviklet sine tankegange og teorier. Af samme grund har han aldrig været bleg for at anerkende det bedre argument og (udtrykkeligt) ændre sin tidligere udtrykte opfattelse som følge heraf. Flere steder i hans værker finder man således fod-Side 9noter mv., hvor han – ved nærmere overvejelse eller efter at være blevet mødt med et nyt argument – har ændret tidligere opfattelser.

På universitetet har Peter Pagh altid været kendt som en engageret og flittig underviser, der på mange måder har været en pionér, blandt andet ved som en af de første danske undervisere også at udbyde juridiske kurser på engelsk. Hans undervisning er karakteriseret ved en blivende og smittende begejstring for det stof, som han har beskæftiget sig med i mere end 30 år.

Samme passion præger Peter Paghs deltagelse i den offentlige debat, hvor han vedholdende og frygtløst har fremført sine synspunkter, ofte med harsk kritik af miljølovgivningen, dens forvaltning og samspillet med EU-retlige regler. Men lige så talrige er de tilfælde, hvor han har bidraget med afklaring af de ofte vanskelige problemstillinger, der med stor hyppighed melder sig i det politiske liv.

Denne rolle i offentlighedens tjeneste fandt udtryk i Berlingskes fødselsdagsportræt for 10 år siden med overskriften: »En stridsmand for juraen«. Her fremhæves Peter Paghs evne til at afklare kontroversielle emner, uanset egne holdninger: »Fællesnævneren er et skarpt fokus på det retlige grundlag, man kan næsten tale om et juridisk tunnelsyn, som tilsyneladende gør Pagh helt immun over for bagtanker om, hvem han »støtter« med sine udtalelser. Han støtter sandheden og ikke andet.«

Peter Pagh har gennem sin karriere prioriteret den nære kontakt med det praktiske retsliv. Han har altid været gavmild med sin ekspertise. Mangfoldige er de private, offentlige og erhvervsmæssige parter, der har søgt hans råd. Den nære tilknytning til forholdene »i marken« afspejles i festskriftets adskillige bidrag fra praktikere. Kontakten med praksis har han også fastholdt som kursusunderviser og foredragsholder og mangeårigt medlem af bestyrelsen for Dansk Selskab for Miljøret. En særlig rolle har Peter Pagh spillet ved etableringen af det såkaldte Avosetta-netværk, som gennem de seneste årtier har fungeret som samlingspunkt for internationalt anerkendte miljøretsforskere, og som har stået bag både konference- og udgivelsesaktiviteter.

Foruden sin retsvidenskabelige og formidlingsmæssige indsats gennem årene har Peter Pagh sat sig et varigt spor som hovedredaktør af Miljøretlige Afgørelser og Domme og siden 2021 som initiativtager til og hovedredaktør af Miljøretlig Forskningsportal. Navnlig den sidstnævnte portal, der frit kan tilgås på nettet, fortjener at blive fremhævet. Her kan man både finde referater og fyldige kommentarer til en lang række domme og Side 10 administrative afgørelser på miljørettens område samt udvalgte miljøretlige specialer.

Redaktørerne af dette festskrift har alle haft den glæde gennem de seneste år at have kontor tæt på Peter Pagh i det daglige, hvor vi møder ham som en flittig, positiv og givende kollega, som altid er klar til en god, åben og fordomsfri samtale inden og uden for sine mange fagområder.

Vi håber, at dette festskrift vil give læseren et indblik i de mange fag- og interesseområder, som dets hovedperson har sat sit præg på gennem sit 30-årige virke i retsvidenskabens tjeneste.

Udgivelsen er støttet af Margot og Thorvald Dreyers Fond. Vi takker fonden og de mange bidragydere, der velvilligt og med flid og kyndighed har forfattet de følgende bidrag. Stud.jur. Anne Dolmer Wildt Germer har bistået ved udarbejdelsen af bibliografien.

København i januar 2023

Mads Bryde Andersen, Trine Baumbach, Thomas Haugsted, Rasmus Grønved Nielsen

Side 11

  • Luk
  • Udvid