Forord

I anden udgave af denne bog har vi foretaget en gennemgribende behandling af en række spørgsmål vedrørende det forhold, at kildebeskyttelsen i dansk ret er reguleret af både rpl § 172 og EMRK artikel 10, således som denne bestemmelse fortolkes af EMD. Kildebeskyttelsen efter rpl § 172 angår kun oplysninger om kildens identitet, og personkredsen, der kan påberåbe sig kildebeskyttelse, er institutionsbestemt, idet den afhænger af tilknytningen til medier omfattet af MAL. Heroverfor står kildebeskyttelsen efter EMRK artikel 10, der ikke alene omfatter oplysninger om kildens identitet, ligesom personkredsen, der kan påberåbe sig kildebeskyttelse, er funktionsbestemt og afhænger af, om den udøver journalistisk aktivitet.

De to regelsæt har således et væsensforskelligt anvendelsesområde. Vi har søgt at fastlægge, hvorledes de skal fortolkes i forhold til hinanden, hvilket især er aktuelt i tilfælde af gennembrud af kildebeskyttelsen.

Den hastige teknologiske udvikling har gjort det nødvendigt for lovgiver at vedtage nye kontrolbeføjelser på en række områder i form af navnlig indgreb i meddelelseshemmeligheden, herunder logning af teledata. I denne 2. udgave redegør vi mere detaljeret for, hvorledes dette skal håndteres i forhold til kildebeskyttelsen.

Herudover har vi medtaget og kommenteret væsentlig ny retspraksis fra EMD og de danske domstole, herunder ikke mindst Højesteret, som siden første udgave har afsagt vigtige kendelser om kildebeskyttelse.

Vi takker stud.jur. Smilla Grundholm Nørskov for bistand i forbindelse med litteratursøgning, udarbejdelse af registre og andre opgaver.

Og tak, til sidst, til Susanne Züberlein. Conditio sine qua non.

Bogens deadline var 1. april 2023.

København, april 2023

Peter Lambert og Iben Gjessing

Side 15

  • Luk
  • Udvid