Forord
Første udgave af denne fremstilling udkom i 1984. Den foreliggende udgave er den 15. og markerer således et bogjubilæum.
At der er basis for så mange udgaver, er et bevis på, at der er et stadigt – og stigende – behov for at analysere og beskrive den selskabsretlige udvikling. Selskabsretten ses i dag som et vigtigt element i den erhvervsmæssige udvikling. Selskaberne danner rammen om virksomhedernes liv og udvikling. Som det udtrykkes på Erhvervsstyrelsens hjemmeside »Erhvervsstyrelsen arbejder for at gøre det enkelt og attraktivt at drive ansvarlig virksomhed i hele Danmark«.
Erhvervsstyrelsen bidrager til at udvikle de selskabsretlige regler, men udøver også en aktiv kontrol og tilsyn med overholdelsen af de selskabsretlige og regnskabsretlige regler. Dette er markant kommet til udtryk i den såkaldte »kontrolpakke«, som blev vedtaget af Folketinget i maj 2020. Ændringerne i selskabsloven trådte i kraft 1. januar 2021. I overskriftsform ændrer og udvider kontrolpakken Erhvervsstyrelsens rolle fra blot at være en registreringsmyndighed til også at være en kontrolmyndighed.
Siden 14. udgave af denne bog er der herudover vedtaget en række lovændringer såvel i selskabsloven som i den tilstødende lovgivning. Mest markant er ophævelsen af iværksætterselskabsformen i 2019. Mere end 45.000 iværksætterselskaber er nu omdannet til ordinære anpartsselskaber – eller opløst. Omfattende ændringer i selskabsloven er en følge af implementeringen i 2019 af det ændrede aktionærrettighedsdirektiv. Implementeringsloven indeholder tillige en række ændringer, som har til formål at gøre institutionelle investorer og andre kapitalforvaltere aktive som kapitalejere. Der er ligeledes sket en udvikling i kapitalmarkedsreglerne. Bl.a. er MiFID II blevet implementeret i kapitalmarkedsloven og de dertil hørende bekendtgørelser.
Bøger, der udkommer i mange udgaver, har særlige muligheder for at belyse retsudviklingen i et længere perspektiv. På den anden side bør ældre praksis, litteratur m.v. til stadighed revurderes i lyset af senere udviklinger og eventuelt luges ud. Denne – 15. udgave – tilstræber at fastholde et udviklingsperspektiv, men samtidig at rense fremstillingen for dødt stof. Hvad særligt udviklingsperspektivet angår, præges fremstillingen især af de seneste års Side 15 nationale og internationale diskussioner om selskabsrettens formål og selskabernes samfundsmæssige placering. Ud over de traditionelle selskabsretlige mål om varetagelse af aktionær- og kreditorinteresser karakteriseres den selskabsretlige regulering i dag af en bevidsthed om at selskaberne er ramme om erhvervsmæssige aktiviteter, som ikke alene har betydning for selskaberne selv, men i høj grad også for samfundet i helhed. Overskrifter som samfundsansvar, ESG, god selskabsledelse og diversitet er eksempler herpå.
Nærværende 15. udgaver er ændret under hensyn til de ovennævnte lovændringer og ajourfører ligeledes litteratur og praksis. Manuskriptet er afsluttet den 1. juni 2021.
Aarhus, juli 2021
Paul Krüger Andersen
Peter Krüger Andersen
Side 16