Paradigma 3.5: Ejeraftale mellem ældre og yngre generation i et familieselskab
Det følgende dokument er et eksempel på en ejeraftale mellem senior, der driver en mindre familievirksomhed, og nogle børn, der er aktive i firmaet, men som fortsat vil give senior det afgørende ord.
Også andre i familien har indskudt penge i firmaet, og de skal have ret, men ikke pligt til at indtræde som aktive i virksomheden.
Der er indbyrdes forkøbsret efter fastlagte principper, dog at senior kan sælge til det beløb, han faktisk kan opnå fra tredjemand, men med respekt af forkøbsretten.
Ejeraftalen er som følge af parternes familieskab noget mere kortfattet og forenklet, end hvad man sædvanligvis ville aftale mellem ubeslægtede.
Ejeraftale
Undertegnede
[senior], …
[aktiv junior 1], …
[passivt familiemedlem A], …
[aktiv junior 2], …
[aktiv junior 3], …, og
[passivt familiemedlem B], …
indgår hermed i anledning af vort sameje af aktier i aktieselskabet »[senior] A/S« med en aktiekapital på … kr. følgende ejeraftale.
Indbyrdes enighed og forpligtelser
§ 1
Formålet med stiftelsen af selskabet er at videreføre den af [senior] stiftede og drevne … virksomhed og gennem kapitalindskud fra de enkelte medlemmer af familien at etablere en … virksomhed, som kan videreføres på hidtil gældende principper, og som søges fortsat baseret på en indsats af familiemedlemmerne direkte eller indirekte.
Side 319
[De aktive juniorer 1, 2 og 3] deltager aktivt i driften af virksomheden ved fuldtidsbeskæftigelse i denne, men det er parternes ønske, at alle familie-aktionærerne skal tilbydes en post i selskabets bestyrelse.
[Senior] er hovedaktionær i selskabet og har som sådan en afgørende beslutning om valg af medlemmer til bestyrelsen, ligesom hovedaktionæren er berettiget til at udøve sin stemmeret på generalforsamlingen i overensstemmelse med egne vurderinger og bedømmelse. Det er dog parternes overordnede mål at sikre en familieejet og familieledet virksomhed.
Bestyrelsen skal bestå af 3-7 medlemmer efter generalforsamlingens beslutning. Forslag til bestyrelsesmedlemmer skal drøftes parterne imellem, og aktionærerne er enige om, at der bør tilstræbes enighed om bestyrelsesvalgene. Bestyrelsen består for tiden af samtlige familiemedlemmer.
[Senior] er udnævnt som direktør og er som sådan berettiget til at foretage alle for selskabet sædvanlige dispositioner.
Aktionærerne og selskabet respekterer, at nedennævnte beslutninger henhører under bestyrelsens kompetence:
- 1 Fastlæggelse af ændringer af selskabets forretningsgrundlag og produktionsområde.
- 2 Selskabets overordnede mål og strategier.
- 3 Fastlæggelse af selskabets investerings- og driftsbudgetter.
- 4 Indgåelse eller ophævelse af lejemål samt køb og salg af fast ejendom.
- 5 Investering i andre selskaber.
- 6 Ansættelse af og opsigelse/ophævelse af en aktionær i selskabet.
- 7 Beslutninger i øvrigt af usædvanlig art eller af stor betydning for selskabet.
Aktieovergang
§ 2
Uanset vedtægternes bestemmelse om aktieovergang gælder følgende yderligere indskrænkninger:
Ved overgang af aktier, herunder ved overgang ved arv eller gave eller i forbindelse med separation/skilsmisse eller ved overgang til ægtefælle til hensidden i uskiftet bo, har de øvrige aktionærer forkøbsret til aktierne i selskabet. Dette gælder dog ikke, såfremt [senior] afgår ved døden, idet hans hustru da har ret til at hensidde i uskiftet bo, uden at dette udløser forkøbsret. Hver af aftalens øvrige parter har – uanset forskellig aktiebesiddelse – forkøbsret til 1/5 af den udbudte aktiepost, som samlet tilkommer børnene, og forkøbsretten skal gøres gældende for hele den udbudte aktieportefølje. Såfremt én eller flere af de 5 ikke ønsker at udnytte sin forkøbsret, har de øvrige ret til at erhverve lige andele af den udbudte aktiepost.
Købesummen fastlægges efter § 3 og skal erlægges kontant senest 3 uger efter købesummens fastsættelse.
Såfremt [senior] ønsker at sælge sine aktier i selskabet, har de øvrige 5 parter forkøbsret til aktierne efter samme model som foran angivet.
Side 320
Fastsættelse af kursværdi
§ 3
Såfremt en aktionær ønsker at sælge sine aktier i selskabet, jf. § 2, har de øvrige aktionærer, uanset om der foreligger tilbud fra tredjemand, ret til at købe til nedennævnte kurs, og salgstilbud afgives gennem bestyrelsen.
Bestyrelsen er pligtig straks – og senest 2 uger efter salgstilbuddets modtagelse – hos selskabets revisor at indhente en udtalelse om aktiekursen.
Kursværdien fastsættes med udgangspunkt i det senest aflagte årsregnskab for selskabet og i øvrigt i overensstemmelse med aktieselskabslovens § 19 og den i tilknytning hertil udviklede praksis, idet der skal tages hensyn til goodwill, alt med henblik på at fastsætte aktiernes handelsværdi.
Kursfastsættelsen ved aktieovergang sker på det tidspunkt, da aktierne tilbydes de øvrige aktionærer.
Såfremt en af parterne ikke kan tiltræde revisors kursfastsættelse, er vedkommende part berettiget til for egen regning at lade kursfastsættelsen (efter samme retningslinier som ovenfor angivet) efterprøve af 2 sagkyndige, som udpeges af Foreningen af Registrerede Revisorer (FRR). Den ene af de udpegne skal være registreret revisor, mens den anden skal være branchekyndig.
Såfremt bestyrelsen ikke senest 8 dage efter fremsendelse af revisors kursberegning har modtaget skriftlig begæring om indbringelse af spørgsmålet for FRR, er selskabets revisors udtalelse bindende.
Kursfastsættelsen således som ovenfor gennemført er endelig og bindende for parterne og således ikke undergivet domstolsprøvelse eller voldgift.
Bestyrelsen skal snarest efter fastsættelsen af kursværdien videresende salgstilbuddet til de øvrige aktionærer. Såfremt de øvrige aktionærer ønsker at købe, skal skriftlig accept fremsendes gennem bestyrelsen til den sælgende aktionær og skal være afgivet senest 2 uger efter tilbuddets modtagelse fra bestyrelsen.
Købesummen for aktier skal erlægges kontant ved overgivelse af aktierne senest 2 uger efter den skriftlige accept.
[Senior] er ikke omfattet af disse regler ved kursfastsættelse. Såfremt han modtager et tilbud fra tredjemand om køb af hans aktier i selskabet, har de øvrige aktionærer forkøbsret til aktierne på samme vilkår og til samme pris, som tilbudt af tredjemand, altså uden at kunne forlange vurdering efter ovenstående principper. I øvrigt skal proceduren for forkøbsretten følge ovennævnte retningslinjer. Såfremt de øvrige aktionærer ikke ønsker at udnytte forkøbsretten, er [senior] forpligtet til at sikre, at tredjemand samtidig køber samtlige de øvrige aktionærers aktier i selskabet til samme pris og på samme vilkår som tilbudt denne.
Såfremt de øvrige aktionærer ikke ønsker at udnytte forkøbsretten, er den sælgende aktionær berettiget til inden for 6 uger at sælge til tredjemand på mindst tilsvarende vilkår og kurs. Opnås et lavere tilbud fra tredjemand, har de øvrige aktionærer forkøbsret til denne kurs.
Opsigelse
§ 4
Nærværende aftale er gældende uden tidsbegrænsning, og indtil ny aftale indgås mellem parterne.
Side 321
Voldgift
§ 5
Enhver uenighed mellem deltagerne om forståelsen af denne ejeraftale, som ikke kan løses i mindelighed, afgøres endeligt og bindende under anvendelse af dansk ret ved voldgift.
En voldgiftssag skal føres i København i henhold til »Regler for behandling af sager ved Voldgiftsinstituttet«. Processproget er dansk. Herudover gælder reglerne i lov om voldgift.
Side 322