Paradigma 3.4: Ejeraftale mellem (familie)aktionærer og en medaktionær, f.eks. en investor eller et moderselskab
Gratis adgang

Paradigma 3.4: Ejeraftale mellem (familie)aktionærer og en medaktionær, f.eks. en investor eller et moderselskab

Det følgende dokument er et eksempel på, hvordan (familie)aktionærer, der ejer en betydelig (minoritets)post aktier i et selskab, og en medaktionær, der f.eks. er investor eller moderselskab, indgår en ganske detaljeret aftale om den daglige ledelse, fordeling af bestyrelsesposter, arbejdet i bestyrelsen, særligt flertal til generalforsamlingsbeslutninger, samhandel med selskabet, retableringspligt ved kapitaltab, aktieovergang, opsigelse, evt. børsnotering af moderselskabet mv.

Begge de to fysiske (familie)aktionærer er aktive i selskabets drift. I relation til ejeraftalen betragtes de med hensyn til ret og pligt som én aktionær.

De to grupper (familien på den ene side, investor/moderselskab på den anden side) besætter hver halvdelen af bestyrelsen. Investor/moderselskab har formandsposten, men den er ikke udslaggivende.

Der er regler om forkøbsret, køberet ved anden form for overgang mv., og der er en kuvertklausul med fælles budgivningsprocedure (hvorved højstbydende overtager den/de øvriges aktier) i tilfælde af samarbejdets opsigelse.

Der er en – relativt mild – konkurrenceklausul for moderselskabet/investoren i tilfælde af samarbejdets ophør.

Der er en programerklæring om, at de fysiske (familie)aktionærer skal have mulighed for at ombytte deres aktier i selskabet med aktier i moderselskabet/investor, såfremt sidstnævnte vælger at lade sig børsnotere.

Ejeraftale

Undertegnede ejere af hele aktiekapitalen på 1.250.000 kr. i … A/S, reg.nr. A/S …, (kaldet selskabet)

[familieaktionær nr. 1]

[familieaktionær nr. 2]

…, og

[moderselskab/investor] ApS

Side 313

indgår hermed ejeraftale på nedennævnte vilkår. Det bemærkes, at der mellem [familieaktionær nr. 1] og [familieaktionær nr. 2] i relation til nærværende overenskomst skal være fuldstændig identifikation med hensyn til rettigheder og pligter. Parterne benævnes under ét som »[familieaktionær nr. 1+2]«. [Moderselskab/investor] er bekendt med, at [familieaktionær nr. 1] og [familieaktionær nr. 2] i henhold til en intern aftale har forpligtet sig til på generalforsamlinger at sikre enig optræden og dermed stemme ens.

Aktiefordeling

§ 1

Selskabets aktiekapital på 1.250.000 kr. er fordelt således:

[familieaktionær nr. 1+2] ejer nom. 500.000 kr.

[moderselskab/investor] ApS ejer nom. 750.000 kr.

Samlet aktiekapital 1.250.000 kr.

Daglig ledelse

§ 2

[Familieaktionær nr. 1] og [familieaktionær nr. 2] har ansættelse i selskabet som produktionschef og direktør.

Der udarbejdes ansættelseskontrakter omfattende disses arbejdsforpligtelser over for selskabet. Direktøren og produktionschefen varetager i selskabet hver sit ansvarsområde i overensstemmelse med pågældendes stillingsbeskrivelse. [Familieaktionær nr. 1] og [familieaktionær nr. 2] fastlægger i enighed disse 2 parters respektive ansvarsområder, idet disse dog skal forelægges bestyrelsen til godkendelse. Selskabets daglige ledelse forestås af disse 2 medarbejdere i et snævert samarbejde og samspil, men [familieaktionær nr. 2] er som direktør øverste ansvarlige leder for selskabets daglige drift. Begges ansættelsesvilkår sorterer imidlertid direkte under bestyrelsen.

Repræsentation og beslutninger i bestyrelsen

§ 3

Parterne er enige om at medvirke aktivt til at sikre selskabet en kompetent og forretningsdygtig bestyrelse, der til enhver tid på en kvalificeret måde kan varetage den overordnede ledelse i selskabet.

Bestyrelsen skal bestå af 4 medlemmer, hvoraf [moderselskab/investor] har ret til at udpege 2 bestyrelsesmedlemmer og [familieaktionær nr. 1+2] har ret til at udpege 2 bestyrelsesmedlemmer. Bestyrelsesformanden udpeges blandt de af [moderselskab/investor] udpegede bestyrelsesmedlemmer. Formandens stemme skal ikke være udslaggivende ved stemmelighed.

Aftalens parter forpligter sig til på generalforsamlingen at stemme for de bestyrelsesmedlemmer, som den anden part peger på.

Bestyrelsesmøder skal holdes i overensstemmelse med forretningsordenen, og bestyrelsen træffer sine beslutninger ved simpel stemmeflerhed, cf. dog det nedenfor anførte.

Selskabet og overenskomstens parter er forpligtet til at respektere, at nedennævnte beslutninger kræver, at samtlige bestyrelsesmedlemmer kan tiltræde beslutningen, og dette skal indføjes i vedtægterne med henblik på ikke blot at binde aftalens parter, men også bestyrelsesmedlemmerne og selskabet.

Følgende beslutninger er omfattet af denne bestemmelse:

Side 314

  1. 1 Investeringer til andet formål end selskabets hidtidige virke, herunder optagelse af nye forretningsområder og/ eller nye aktiviteter.
  2. 2 Forslag om udbytte og størrelsen heraf.
  3. 3 Udlån af selskabets midler, dog undtaget sædvanlig kreditgivning i forbindelse med selskabets drift.
  4. 4 Ændring af ansættelsesvilkår, herunder ændring af vederlag for de i selskabet ansatte aktionærer og nærtstående til disse.
  5. 5 Fastlæggelse af og ændring af selskabets strategiske grundlag.
  6. 6 Øvrige beslutninger af usædvanlig art eller af stor betydning for selskabet, herunder køb og salg af fast ejendom, foretagelse af større investeringer eller væsentlige udvidelser af selskabets kreditfaciliteter.

Drejer sagen sig om en af medarbejderaktionærernes ansættelsesforhold, er den pågældende inhabil, således at enstemmighed blandt de øvrige tilstedeværende bestyrelsesmedlemmer er tilstrækkelig.

Generalforsamlingsbeslutninger

§ 4

Alle beslutninger på generalforsamlinger i selskabet fordrer, at mindst 75 pct. af aktiekapitalen stemmer for.

Samhandel/-arbejde mellem selskabet og [moderselskab/investor]

§ 5

Parterne har den fælles intention, at der skal søges skabt størst mulige synergifordele i samarbejdet mellem selskabet og [moderselskab/investor]’s driftsselskaber. Dette kan omfatte … indkøb, bearbejdning af …, … produktion, transport, konstruktion/graduering, administration, finansomkostninger mv.

Begge parter skal dog respektere, at enhver samhandel skal ske på markedsmæssige vilkår.

Selskabets bestyrelse skal sikre, at samarbejdet sker på en positiv og for begge parter afbalanceret måde.

Selskabets finansierings- og kapitalforhold

§ 6

Ingen af parterne er forpligtet til at kautionere eller på anden måde stille sikkerhed for selskabets gæld.

Parterne er enige om, at selskabet principielt skal søge sine kreditfaciliteter stillet gennem sædvanlige bankkreditter. [Moderselskab/investor] er indforstået med efter nærmere aftale at stille driftskredit til rådighed for selskabet.

Må det på grundlag af et af selskabet udarbejdet og af revisor revideret halvårs- eller helårsregnskab konstateres, at selskabets egenkapital er tabt, og kan selskabets ledelse ikke fremlægge et begrundet og sandsynliggjort budget for det kommende halvår, der viser, at egenkapitalen i løbet af halvåret vil være retableret med minimum 50 pct., kan hver af parterne fordre, at aktiekapitalen retableres med et kontant indskud på mindst 1.000.000 kr. Såfremt dette kontante indskud ikke sker i forhold til aktiebesiddelsen, bortfalder nærværende overenskomst, og vilkårene for parternes samarbejde skal nyforhandles. Rekonstruk-Side 315tionen og selskabets kapitalmæssige styrkelse skal ske med størst mulig hensyntagen til parternes skattemæssige positioner.

Aktieovergang

§ 7

Ved aktieovergang forstås enhver overgang af ejendomsretten og/eller stemmeretten (bortset fra en stemmefuldmagt for den enkelte generalforsamling) til en aktie, herunder overdragelse til eje eller sikkerhed, gave, arv, enhver form for retsforfølgning eller indtræden af konkurs.

Uanset nærværende bestemmelse har [moderselskab/investor] dog ret til frit at overdrage aktierne til et med denne part forbundet selskab, såfremt overdrageren har den bestemmende indflydelse i det erhvervende selskab. Det er dog en betingelse, at [moderselskab/investor] fortsat skal være aftalepart i henhold til nærværende aftale.

[Familieaktionær nr. 1+2] har ret til frit at overdrage aktierne til hinanden, ligesom de kan overdrage aktierne til et selskab, hvorover de har den bestemmende indflydelse. Det er dog en forudsætning, at de selv fortsat er aftalepart i henhold til nærværende overenskomst.

Bortset herfra har medaktionæren forkøbsret til den anden parts aktier.

Kursværdien opgøres, i mangel af skriftligt tilbud fra tredjemand eller mindelig overenskomst mellem parterne herom, til den kursværdi, som fastsættes af selskabets revisor.

Kursfastsættelsen sker på det tidspunkt, da aktierne tilbydes de øvrige parter, efter følgende principper:

Kursværdien af aktierne fastsættes på grundlag af selskabets økonomiske stilling og regnskabet for de senere år samt en vurdering af dets fremtidsudsigter, med det formål at udfinde selskabets markedsværdi.

Såfremt én af parterne ikke kan tiltræde revisors kursfastsættelse, er vedkommende part berettiget til for egen regning at lade kursfastsættelsen efterprøve af et af Foreningen af Statsautoriserede Revisorer (FSR) udpeget medlem sammen med et af Foreningen af Danske Børsmæglerselskaber udpeget medlem. Såfremt kursfastsættelsen ændres til fordel for den klagende med 10 pct. eller derover i forhold til revisors kursfastsættelse, afholdes omkostningerne af selskabet.

Denne vurdering er endelig og bindende for parterne og således ikke undergivet domstols- eller voldgiftsprøvelse.

Den aktionær, der ønsker at overdrage sine aktier, skal ved anbefalet brev meddele dette til den anden part samt til selskabets bestyrelse.

Foreligger der intet tilbud fra tredjemand, skal selskabets revisor herefter inden 30 dage fastsætte kursen på de tilbudte aktier og skriftligt meddele selskabets aktionærer og bestyrelse resultatet heraf.

Indbringelse af kursfastsættelsen for ovennævnte vurderingsmænd skal ske inden 14 dage efter, at meddelelse om den af selskabets revisor beregnede kurs er kommet frem til parterne.

Forkøbsretten/køberetten skal være gjort gældende inden 14 dage efter, at meddelelse om den endelige kurs er kommet frem til aktionærerne. Forkøbsretten/køberetten skal gøres gældende for hele den udbudte aktiepost.

Under forudsætning af fornøden dispensation fra ligningsmyndighederne efter ligningslovens § 16 A eller § 16 B erklærer parterne sig indforstået med at medvirke positivt til at gennemføre en eventuel aktiehandel gennem en aktiekapitalnedsættelse.

Købesummen for aktierne vil være at betale kontant efter påkrav mod samtidig udlevering af de overdragne aktiebreve, behørigt tiltransporteret køber.

Side 316

Såfremt accept ikke er meddelt inden udløbet af den ovenfor nævnte frist, er den sælgende aktionær berettiget til frit at overdrage de tilbudte aktier til tredjemand, såfremt dette sker inden 30 dage efter udløbet af den anden aktionærs acceptfrist, og såfremt overdragelsen ikke sker til en lavere kurs eller i øvrigt på gunstigere betalingsvilkår, end den anden aktionær var berettiget til at overtage aktierne på.

Såfremt overdragelse skal finde sted efter udløbet af den anførte frist, skal den i de ovenfor anførte bestemmelser beskrevne forkøbsrets/køberetsprocedure på ny iagttages.

Enhver overgang af aktier til tredjemand er betinget af, at erhververen indtræder i overdragerens rettigheder og forpligtelser i henhold til nærværende aftale.

Opsigelse af sameje om aktier og opsigelse af stilling

§ 8

Såfremt [familieaktionær nr. 1+2] opsiger deres stillinger eller blot én af disse i selskabet, har [moderselskab/investor] ret til at købe begges aktier i selskabet til en kurs fastsat i henhold til § 7.

Såfremt [moderselskab/investor] (dvs. dennes repræsentanter i bestyrelsen) ønsker at opsige ansættelsen af [familieaktionær nr. 1+2] (eller mod disses protest én af dem), vil dette være at betragte som en opsigelse af nærværende aftale. [Familieaktionær nr. 1+2] er ligeledes berettiget til at opsige nærværende aftale, såfremt disse ønsker samarbejdet bragt til ophør.

En sådan opsigelse af nærværende aftale skal ske skriftligt ved anbefalet brev til den anden part og til selskabets bestyrelse, og opsigelse skal gives med et varsel på 3 måneder til ophør den sidste i en måned.

I forbindelse med en eventuel opsigelse er parterne enige om, at der skal søges etableret en aftale om, hvilken af parterne der skal fortsætte virksomheden og i forbindelse hermed etablere en aftale om erhvervelsen af den udtrædendes aktier. Revisor skal hurtigst muligt efter opsigelsen udarbejde et regnskab pr. seneste kvartals udløb forud for opsigelsen, ligesom bestyrelsen skal udarbejde en redegørelse om begivenheder af betydning for selskabets stilling, som er indtruffet efter det sidst afsluttede årsregnskab.

Er der ikke senest 30 dage efter opsigelsens afgivelse opnået enighed om overdragelse af aktier, kan hver af parterne med et varsel på mindst 30 dage ved anbefalet og almindeligt brev til den anden part opfordre denne til at give møde for notaren ved Retten i … på den i indkaldelsen angivne dato med klokkeslæt.

På mødet opfordres parterne til under notarens kontrol at aflevere hver én lukket kuvert, der indeholder et ubetinget og uigenkaldeligt tilbud på overtagelsen af den anden parts aktiebesiddelse i selskabet. Tilbuddet angiver en kurs og den deraf følgende købesum. Tilbuddet skal være vedlagt en uigenkaldelig bankgaranti eller anden tilsvarende sikkerhed, der ikke må indeholde andre betingelser end aktiernes udlevering i transporteret tilstand som betingelse for købesummens betaling, og som bortset herfra skal være på anfordringsvilkår, så at garantien træder i stedet for kontant depositum. Den af parterne, der ikke giver møde ved budgivningen, eller hvis tilbuddet ikke overholder foranstående forskrifter, anses for at have budt 0,00 kr.

Højestbydende opnår ret og pligt til at erhverve den anden parts aktier til den tilbudte kurs med betaling inden 14 dage efter budgivningen mod aktiebrevenes samtidige udlevering i tiltransporteret stand.

Omkostningerne ved tilbudsgivningsproceduren afholdes af selskabet.

Side 317

Såfremt [moderselskab/investor] overtager aktierne, er [familieaktionær nr. 1+2] forpligtet til at fratræde deres respektive stillinger i selskabet med det varsel, der er fastsat i ansættelsesaftalerne, idet det præciseres, at varslet regnes fra det tidspunkt, hvor samejet er opsagt. I forbindelse hermed pålægges [familieaktionær nr. 1+2] konkurrenceklausuler i henhold til de i ansættelseskontrakterne fastlagte, uanset hvem af parterne der har opsagt samarbejdet, idet konkurrenceklausulerne skal betragtes som værende påtaget i henhold til nærværende aftale.

Såfremt [familieaktionær nr. 1+2] overtager aktierne, er de forpligtet til straks efter påkrav at stille sikkerhed ved etablering af anfordringsbankgaranti for [moderselskab/investor]’s udlån til selskabet. Ydede driftskreditter fra [moderselskab/investor]-selskaber skal betales til forfaldstid. [Moderselskab/investor]-selskaberne pålægges endvidere samme konkurrencemæssige begrænsninger/forpligtelser i forhold til selskabet, som er fastlagt i markedsføringslovens § 10. Ved overtrædelse heraf ifalder [moderselskab/investor] konventionalbod stor 500.000 kr., for hver gang overtrædelse måtte finde sted.

Forannævnte konkurrenceklausuler skal pålægges parterne i tilfælde af aktieoverdragelse uanset årsager.

Misligholdelse

§ 9

Såfremt en aktionær gør sig skyldig i væsentlig misligholdelse af sine forpligtelser i henhold til nærværende aftale eller af sine forpligtelser i henhold til vedkommendes eventuelle ansættelsesforhold med selskabet, og misligholdelsen ikke berigtiges inden 14 dage efter, at påkrav herom er fremsat, kan parterne kræve, at den pågældende overdrager samtlige sine aktier i selskabet i overensstemmelse med de i § 4 fastsatte bestemmelser, idet købesummen for aktierne dog reduceres med 25 pct. samt at den pågældende med øjeblikkelig virkning fratræder sin eventuelle stilling i selskabet.

Misligholdelse skal gøres gældende senest 1 måned efter, at parterne er eller burde være blevet bekendt med de forhold, som begrunder misligholdelsen.

[Moderselskab/investor], børsnotering

§ 10

Såfremt [moderselskab/investor] ønsker at omdanne sig til aktieselskab og at lade sine aktier notere på Københavns Fondsbørs, vil [moderselskab/investor] arbejde positivt for, at der gives [familieaktionær nr. 1+2] mulighed for, såfremt de måtte ønske det, at ombytte aktier i selskabet med aktier i [moderselskab/investor].

Bytteforholdet mellem aktier i [moderselskab/investor] og [familieaktionær nr. 1+2]s aktier i selskabet skal da fastlægges på grundlag af det seneste forud for beslutningen aflagte halvårsregnskab, og skal beregnes af selskabernes respektive revisorer på grundlag af selskabernes markedsværdi.

Voldgift

§ 11

Enhver uenighed mellem deltagerne om forståelsen af denne ejeraftale, som ikke kan løses i mindelighed, afgøres endeligt og bindende under anvendelse af dansk ret ved voldgift.

En voldgiftssag skal føres i København i henhold til »Regler for behandling af sager ved Voldgiftsinstituttet«. Processproget er dansk. Herudover gælder reglerne i lov om voldgift.

Side 318

  • Luk
  • Udvid

Vedtægter og ejeraftaler (4. udg.)

– med tjeklister og paradigmaer