Paradigma 3.3: Eksempel på ejeraftale vedrørende selskab i liberalt erhverv, her: lægepraksis
Gratis adgang

Paradigma 3.3: Eksempel på ejeraftale vedrørende selskab i liberalt erhverv, her: lægepraksis

Det følgende dokument er et eksempel på en relativt detaljeret ejeraftale indgået mellem tre anpartshavere, der alle er aktive i et selskab inden for liberalt erhverv – her: lægepraksis. En aftale som den foreliggende har meget stærke lighedstræk med en interessentskabsaftale; er man derfor i tvivl, hvorvidt man har »det hele med«, når man udarbejder ejeraftaler, kan man med fordel ofte tage en I/S-kontrakt som sit udgangspunkt.

Ejeraftale

Mellem underskrevne

læge …

og

læge …

og

læge …

er dags dato indgået anpartshaveraftale på følgende vilkår.

Samarbejdets etablering og omfang

§ 1

Med virkning fra … 20xx har parterne i fællesskab etableret lægeanpartsselskabet under navnet »Alment praktiserende læger … ApS« (kaldet selskabet), hvilket lægeanpartsselskab skal drive lægepraksis fra lejede lokaler i ejendommen …

Samejet om anparter omfatter hele anpartskapitalen i selskabet, der andrager nom. … kr., og som ejes ligeligt af parterne.

Arbejdsindsats

§ 2

Lægeanpartsselskabet skal omfatte alt lægearbejde, som udføres af parterne, herunder egentlig praksis med sygesikringspatienter, hvad enten disse henhører under sikringsgruppe 1 eller 2, samt privatpatienter, vaccinationer, attester, vikariater mv., samt indtægter ved kørsel af lægevagt.

Parterne er dog enige om, at vagtydelseshonorarer og vagtkørselsgodtgørelse tilkommer den part, der har udført vagtarbejdet. Selskabets indtægt herved skal derfor godskrives og udbetales til den af parterne, som har udført det pågældende vagtlægearbejde, og der føres et selvstændigt regnskab herfor.

Side 305

I øvrigt er der enighed om, at påtagelse af undervisningsforpligtelser eller anden bibeskæftigelse kræver enighed. Kan beskæftigelsen uden gene for selskabet foretages uden for normal arbejdstid, forudsættes det, at der kan opnås enighed om, at indtægten betragtes som en personlig indtægt for den pågældende læge, hvorimod indtægter, der oppebæres ved arbejde udført inden for normal arbejdstid, skal indgå i selskabet.

Også påtagelse af faglige tillidshverv eller andre principielt ulønnede hverv kræver – såfremt de på nogen måde kan foretage indgreb i arbejdstiden – enighed mellem parterne.

Beslutningsret – selskabets ledelse, direktion og generalforsamling

§ 3

Alle tre parter har ret til at være medlem af direktionen, og anpartshaverne forpligter sig til at indvælge hver andre som medlem af direktionen. Der vælges ingen bestyrelse.

Alle sædvanlige og dagligdags dispositioner kan træffes af hver enkelt af parterne, som dog løbende skal holde de øvrige parter orienteret om trufne dispositioner.

Enhver usædvanlig eller ekstraordinær disposition – hvortil bl.a., men ikke udelukkende, hører pantsætninger, dispositioner vedrørende selskabets lokaler, dispositioner vedrørende personale, dispositioner vedrørende bankkonti mv. – kræver enighed mellem parterne.

Beslutninger truffet på selskabets generalforsamling fordrer enighed mellem parterne.

Parterne er enige om, at deres ægtefæller/samlevere ikke kan fastansættes i selskabet.

Optagelse af nye anpartshavere eller afskedigelse og/eller ansættelse af personale kræver enighed.

Hæftelse, ansvar, forsikringer

§ 4

Parterne personligt og selskabet er forpligtede efter landsoverenskomstens almindelige bestemmelser. I øvrigt påhviler selskabets forpligtelser alene selskabet og ikke anpartshaverne personligt. Parterne er ikke forpligtede til at påtage sig personlig kaution for den selskabet påhvilende gæld.

Selskabet tegner ansvarsforsikring i sædvanligt omfang, omfattende også arbejde udført under vagttjeneste.

Hver part tegner desuden forsikring på eget liv og eget helbred, idet det ikke påhviler selskabet som sådant at inddække døds-, sygdoms- eller ulykkesrisiko, ligesom parterne hver især udreder egne pensionsbidrag.

Der henvises i øvrigt til det nedenfor under § 7 anførte vedrørende en parts sygdom.

Regnskab, løn, udbytte

§ 5

Selskabets regnskabsår løber fra … til … Første regnskabsår løber fra … 20xx til … 20xy.

Parterne har ret til ansættelse i selskabet, og ansættelsesvilkårene for alle tre parter skal være ens. Vederlaget til hver af parterne skal ligeledes være ens, idet dog bemærkes at indtjening ved vagtlægearbejde godskrives og udbetales til den af parterne, som har udført vagtlægearbejdet.

Vederlag til parterne fastsættes i forbindelse med aflæggelse af årsregnskabet for ét år ad gangen. Parterne forudser ikke for øjeblikket nødvendigheden af en egentlig budgetlægning, men såfremt blot én af parterne måtte forlange det, skal der laves budgetter for det løbende regnskabsår med henblik på en rimelig likviditetsstyring.

Side 306

Parterne er enige om, at selskabet skal være selvfinansierende, men såfremt det måtte anses for værende hensigtsmæssigt, er der dog enighed om at etablere en kassekredit i pengeinstitut på maksimalt 250.000 kr. Parterne er ikke forpligtede til personligt at kautionere for selskabets gæld.

Parternes private biler er selskabet uvedkommende, men parterne er dog pligtige at have bil og at stille denne til rådighed for selskabet. Hver af parterne afholder selv alle sine kørselsudgifter, men får udbetalt kørselsgodtgørelse efter statens takster.

Selskabet betaler abonnements- og samtaleafgifter for parternes private telefoner.

Parterne er enige om at tilstræbe at finansiere nyanskaffelser med kontant betaling, idet parterne er enige om at undgå leasing. Væsentlige nyanskaffelser kræver enighed mellem parterne.

Parterne er enige om gensidigt at holde hinanden orienteret om hovedlinjerne i parternes personlige formueforhold, og parterne er ligeledes enige om, at hver især ikke må indgå i spekulationsforretninger eller påtage sig kaution, der på nogen måde kan påvirke den personlige økonomi til skade for selskabet og de øvrige parter. Dog kan sådanne forretninger selvsagt indgås, hvis der består enighed herom.

Ferier og faglig uddannelse

§ 6

Parterne har ret til at holde ferie med løn, minimum xx uger om året. Under ferien oppebærer parterne løn, men modtager ikke ferietillæg. Herudover holder parterne ferie i det antal hverdage, som fastsættes ved nærmere aftale parterne imellem.

Hver af parterne har ret til – uden samtykke fra de øvrige parter, men efter forudgående forhandling om den tidsmæssige placering – at deltage i de i D.A.D.L.s regi arrangerede kurser i det antal dage, som fremgår af de til enhver tid gældende regler herom, for tiden 10 dage årligt. Udgiften hertil, dog selvsagt efter fradrag af eventuel refusion fra anden side, afholdes af selskabet som driftsudgift.

Sygdom, alder, dødsfald

§ 7

Indledningsvis henvises til det foran under § 4 om personlige forsikringer anførte.

I tilfælde af en parts længerevarende sygdom, som sætter den pågældende ude af stand til at deltage i selskabets beslutningsproces, er de øvrige parter berettiget til efter bedste overbevisning at træffe dispositioner på selskabets vegne.

I tilfælde af sygedage ud over en aftalt karensperiode på 10 hverdage inden for 12 på hinanden følgende måneder, kan selskabet antage en vikar, der betales af selskabet.

Den syge part oppebærer sædvanligt vederlag fra selskabet, og ydelserne fra Lægeforeningens Administrationsfond indbetales til selskabet, hvorved bemærkes, at disse ydelser (sygehjælp) kan oppebæres fra og med den 11. sygefraværsdag (ekskl. lørdag/søndag) og til og med 111. sygefraværsdag. Ansætter de øvrige parter (selskabet) ikke en vikar, skønt selskabet er berettiget dertil, oppebærer de øvrige parter forlods et vederlag, der svarer til en sædvanlig vikargage, der fordeles ligeligt mellem de to parter. Den syge kan dog forlange, at der om muligt ansættes en vikar, såfremt han skønner, det er nødvendigt for en forsvarlig drift af praksis.

Yderligere tegner hver af parterne for egen regning erhvervsudygtighedsforsikring med sygedagpengedækning fra den 111. sygefraværsdag. Den syge part oppebærer sygedagpengene, og vederlaget fra selskabet nedsættes fra den 111. sygefraværsdag med et beløb Side 307 svarende til det beløb, som den pågældende modtager i henhold til den tegnede erhvervsudygtighedsforsikring, max. et beløb svarende til grundlønnen (ekskl. vagtindtjening).

Består der varig uarbejdsdygtighed for en part, eller indtræder der invaliditet i et sådant omfang, at parten er berettiget til mere end blot midlertidig invalidepension fra Lægernes Pensionskasse, er den syge pligtig at udtræde af selskabet, såfremt det forlanges af de øvrige parter, og da med kontraktmæssigt opsigelsesvarsel. Ved varig uarbejdsdygtighed forstås i denne forbindelse fravær af længere varighed end 12 måneder inden for en sammenhængende periode på 18 måneder.

Ligeledes er en part pligtig at udtræde af selskabet med udgangen af den måned, hvori han fylder 70 år, medmindre der er enighed om, at parten fortsætter for en bestemt aftalt periode, der eventuelt kan forlænges.

Ved en af parternes død kan dennes andel af indskudskapitalen højest ejes af boet i den periode, der er nævnt i landsoverenskomstens § yy. Den afdødes efterlevende ægtefælle eller umyndige livsarvinger oppebærer efterløn i samme periode, dog maksimum 3 måneder. De fortsættende parter er berettiget og forpligtet til at overtage afdødes anparter i selskabet.

Ved en parts død har de øvrige parter/selskabet ret til straks at antage en vikar, og udgiften hertil betales af selskabet, som oppebærer eventuelle udbetalinger fra Administrationsfonden.

Fremgangsmåden ved overtagelse af den udtrædende (afdøde) parts anparter/andel af praksis skal følge de retningslinjer, som er anført i nærværende aftale § 9 A, C og D.

Kontraktrevision og kontraktfortolkning

§ 8

I forbindelse med den årlige generalforsamling, hvor parterne godkender årsregnskabet, og hvorved tillige fastsættes størrelsen af det kommende års vederlag, er parterne enige om, ligeledes af egen drift, at tage op til drøftelse, hvorvidt der er behov for revision af nærværende ejeraftale på grundlag af de indvundne erfaringer.

Træffes der på generalforsamlingen eller i anden anledning nogen aftale, der ændrer, modificerer eller supplerer aftalen, udarbejder parterne sådan aftale som et tillæg til kontrakten og vedhæfter den til hver parts eksemplar af kontrakten.

Opstår der tvist mellem parterne om fortolkningen eller gennemførelsen af nærværende kontrakt eller tillæg dertil, skal sådan tvist i første instans behandles ved retten i …, uanset sagsgenstandens art og størrelse. Indebærer tvisten behov for stillingtagen til, hvad der må antages at være en lægeetisk korrekt fremgangsmåde, skal der indhentes en kollegial udtalelse derom fra D.A.D.L. I forespørgslen til D.A.D.L. skal alle parter deltage.

Kontraktophør

§ 9

Samejet af anparter kan bringes til ophør ved opsigelse, der skal afgives skriftligt til de øvrige parter med et opsigelsesvarsel på 6 måneder til ophør enten den 30. juni eller 31. december.

Såfremt den opsigende part i forbindelse med opsigelsen vælger at ophøre med at drive praksis i … kommune, er de øvrige parter berettiget til at overtage hele selskabet/praksis, og den opsigende part får da udbetalt sin andel af selskabet efter de under punkt C anførte regler, ligesom den under punkt D anførte konkurrenceklausul træder i kraft.

Side 308

Såfremt den opsigende part begærer det, er den pågældende berettiget til fortsat at praktisere i … kommune, og der forholdes da i overensstemmelse med de nedenfor under punkt B anførte regler.

A – Værdiansættelse af selskabet (anparterne):

I forbindelse med samarbejdets ophør af hvilken som helst årsag, skal selskabets revisor udarbejde indstilling til værdiansættelsen for hele selskabet, og denne værdiansættelse skal ske efter følgende principper:

Ved værdiansættelsen af selskabet (kursberegningen af anparterne) tages udgangspunkt i det regnskab, der er udarbejdet frem til skæringsdagen for samarbejdets ophør. Den regnskabsmæssige egenkapital reguleres ud fra et samlet skøn over opjusteringer, der bør foretages som følge af reserver, der ikke fremgår af regnskabet, herunder goodwill, merværdi på inventar, driftsmidler, instrumenter og fast ejendom mv. og over nedjusteringer, der bør foretages for latent skattebyrde (også på opskrivningerne), der dog tilbagediskonteres til nutidsværdi ud fra en tidssvarende rente og et skøn over realisationstidspunktet.

Driftsmateriel, inventar, instrumenter og fast ejendom mv. opgøres til handelsværdi, så vidt muligt ved mindelig aftale mellem parterne. En eventuel tvist herom afgøres definitivt af én af Praktiserende Lægers Organisation udpeget sagkyndig opmand.

Værdien af selskabets goodwill opgøres i mangel af mindelig aftale mellem parterne efter de regler, der på udtrædelsestidspunktet er fastsat i landsoverenskomsten mellem Sygesikringens Forhandlingsudvalg og Praktiserende Lægers Organisation og baseret på de seneste 3 forud for udtrædelsestidspunktet aflagte årsregnskaber. Da der i henhold til skattereformen er indført ændrede beskatningsregler vedrørende goodwill, vil der blive fastsat en højere maksimumbestemmelse i landsoverenskomsten for goodwill i forbindelse med lægepraksishandler. Såfremt markedsværdien for goodwill senere måtte vise sig at være lavere end den i landsoverenskomsten fastsatte maksimumbestemmelse, skal goodwill dog fastsættes til den – eventuelt lavere – markedsværdi, som på udløsningstidspunktet måtte være normal og sædvanlig ved salg til tredjemand i det relevante geografiske område.

I tilfælde af mangel på generelle forskrifter herom og i tilfælde af, at markedsværdien af goodwill måtte være lavere end den i landsoverenskomsten fastsatte maksimumværdi, og i tilfælde af, at mindelig overenskomst om værdien ikke kan opnås mellem parterne, henskydes spørgsmålet til definitiv afgørelse hos Praktiserende Lægers Organisation efter organisationens høring af parterne.

B – Parterne fortsætter i kommunen:

Ønsker den opsigende part fortsat at praktisere i kommunen, har denne ret til at overtage 1/3 af selskabets aktiver. Denne »spaltning« skal gennemføres efter nærmere aftale mellem parterne under hensyntagen til de praktiske, skattemæssige og økonomiske konsekvenser, og på en sådan måde, at parterne stilles lige. Kan der ikke opnås enighed om anden løsning, kan parterne fordre, at selskabet opløses gennem en solvent likvidation således, at parterne udlægges en forholdsmæssig del af selskabets aktiver og passiver. Hvis lovgivningen om anpartsselskaber muliggør en egentlig spaltning, skal en sådan så vidt muligt gennemføres.

Driftsmateriel, inventar, instrumenter mv. deles ligeligt. En eventuel tvist herom afgøres definitivt af én af Praktiserende Lægers Organisation udpeget sagkyndig opmand.

Side 309

I forbindelse med delingen rettes med Sygesikringens mellemkomst og med en ordlyd og på en måde, der skal kunne godkendes af samtlige parter, henvendelse til patientkredsen med oplysning om selskabets opdeling.

I tilfælde af »skæv patientfordeling«, reguleres goodwill mellem parterne således:

Goodwill beregnes pr. merpatient, idet det samlede antal patienter i praksis – efter delingen – divideres op i den goodwill, der er fastsat under punkt A, dog reduceret med modværdien af et eventuelt patienttab i forbindelse med delingen. Denne regulering af goodwill – udarbejdet på grundlag af den »skæve patientfordeling« – udredes kontant inden 2 måneder efter, at opgørelsen foreligger. Opgørelsen sker senest den efterfølgende oktober måned.

Parterne er enige om, at der så vidt muligt skal gives såvel de fortsættende parter som den udtrædende part mulighed for at fortsætte praksis i ejendommen …, dog at de fortsættende parter er berettiget til at fortsætte det nuværende lejemål i ejendommen.

C – De fortsættende parter overtager hele selskabet:

Såfremt en part i forbindelse med sin opsigelse erklærer ikke på ny at ville praktisere i kommunen, er de øvrige parter berettiget til at overtage hele selskabet.

Værdien af hele selskabet (kursværdien af anparterne) skal beregnes i henhold til nærværende aftales § 9 A.

Fremgangsmåden ved de fortsættende parters køb af den udtrædendes andel (anparter) aftales nærmere under hensyntagen til praktiske, skattemæssige og økonomiske forhold. De fortsættende parter kan – såfremt selskabets regnskabsmæssige reserver er tilstrækkelige her til – fordre, at salget af den udtrædende parts andel af selskabet sker ved en forholdsmæssig nedsættelse af indskudskapitalen. Dette forudsætter dog, at den udtrædende part har opnået dispensation i henhold til ligningslovens § 16 A eller § 16 B. De fortsættende parter er ligeledes berettiget til at fordre, at hele praksis overdrages til dem personligt eller et nyt af dem stiftet anpartsselskab således, at selskabet efterfølgende opløses gennem solvent likvidation.

Medmindre andet aftales mellem parterne, skal berigtigelsen af købesummen for anparterne (andel af praksis) erlægges med 40 pct. kontant pr. overdragelsesdatoen, mens restbeløbet berigtiges ved udstedelse af gældsbrev på nedennævnte vilkår:

Da værdiansættelsen, jf. foran, af goodwill er baseret på kontant betaling, skal den del af købesummen, der berigtiges ved gældsbrev, omregnes til kurs 80.

Gældsbrevsbeløbet betales over 10 år med 20 lige store halvårlige afdrag, første gang 6 måneder efter overdragelsesdatoen.

Den til enhver tid værende restgæld forrentes med en rente svarende til den til enhver tid gældende diskonto i Nationalbanken med tillæg af 2 pct. p.a. Renten erlægges samtidig med betaling af afdrag.

Gælden er fra kreditors side uopsigelig, men kan fra debitors side indfries uden varsel. Indfrielse kan ske til den ovenfor fastsatte omregningskurs (80), dog således at indfrielseskursen forhøjes med 2 procentpoint (2 pct.) pr. år med virkning fra udtrædelsesdatoen (således: år 1: kurs 80, år 2: kurs 82 osv.).

Uanset uopsigelighed kan kreditor forlange kapitalen indfriet, såfremt renter eller afdrag ikke betales senest sidste rettidige betalingsdag. Det er dog en betingelse for, at kapitalen kan forlanges indfriet, at debitor ikke har betalt renter og afdrag senest 7 dage efter, at skriftligt påkrav herom er afsendt eller fremsat. Kreditors påkrav skal være afgivet efter sidste rettidige betalingsdag og skal udtrykkeligt angive, at kapitalen kan forlanges indfriet, hvis Side 310 renter og afdrag ikke betales inden fristens udløb. Skylden forfalder ligeledes til indfrielse, såfremt debitor kommer under konkursbehandling eller anden form for skiftebehandling.

Såfremt de opsagte parter ikke senest 4 uger efter at have modtaget opsigelsen skriftligt erklærer at ville overtage den opsigendes anparter i selskabet, er den opsigende part berettiget til alternativt at begære selskabet opdelt således som anført under punkt B.

Skriftlig meddelelse herom skal afgives inden 4 uger efter, at den pågældende har modtaget de øvrige parters svar, og senest 4 uger efter udløbet af de opsagte parters 4 ugers frist.

D – Konkurrenceklausul:

For så vidt den udtrædende part ved udtrædelse har forpligtet sig til ikke på ny at praktisere i kommunen, således at den pågældende skal have goodwill-betaling ved sin udtræden/salg, pålægges denne følgende konkurrenceklausul:

Den pågældende må ikke i 5 år efter sin udtræden/salg udøve lægepraksis inden for kommunen, og en eventuel overtrædelse af konkurrenceklausulen kan imødegås med forbud, ligesom der herved aftales en konventionalbod på 100.000 kr., for hver gang forbuddet måtte blive overtrådt. Konventionalboden opreguleres årligt i henhold til nettoprisindekset, idet basis for opreguleringen er det pr. januar 20xx gældende nettoprisindeks.

Misligholdelse

§ 10

Såfremt en af parterne væsentligt misligholder nærværende aftale eller sit ansættelsesforhold over for selskabet, er de øvrige parter berettiget til uden varsel at ophæve samejet og den misligholdendes ansættelse i selskabet.

Til væsentlig misligholdelse henregnes bl.a., men ikke udelukkende,

  •  at den pågældende ved sin offentlige eller private opførsel bevirker et større frafald af patienter,
  •  at vedkommende forfalder til misbrug af narkotika eller lignende,
  •  at vedkommende mister retten til at praktisere eller ordinere § 5-medicin,
  •  at vedkommende misligholder økonomiske forpligtelser over for selskabet/de øvrige parter,
  •  at vedkommende på utilregnelig måde groft forsømmer sine arbejdsforpligtelser eller,
  •  at vedkommende i øvrigt i eller uden for praksis/selskabet gør sig skyldig i en sådan adfærd, at han ikke med rimelighed kan forlange at forblive i selskabet.

Den misligholdende part udtræder omgående af selskabet og er uberettiget til at praktisere i … kommune, jf. foranstående konkurrenceklausul. Kursværdien på den udtrædende, misligholdende parts anparter, reduceres med 20 pct. i forhold til de ovenfor angivne beregningsprincipper.

Voldgift

§ 11

Enhver uenighed mellem deltagerne om forståelsen af denne ejeraftale, som ikke kan løses i mindelighed, afgøres endeligt og bindende under anvendelse af dansk ret ved voldgift.

En voldgiftssag skal føres i København i henhold til »Regler for behandling af sager ved Voldgiftsinstituttet«. Processproget er dansk. Herudover gælder reglerne i lov om voldgift.

Side 311

  • Luk
  • Udvid

Vedtægter og ejeraftaler (4. udg.)

– med tjeklister og paradigmaer