Forord

Denne bog er primært tænkt som lærebog til brug ved undervisningen af jurastuderende i kriminalret ved Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet). Faget kriminalret inddeles traditionelt i tre deldiscipliner – ansvarslæren, læren om forbrydelserne og læren om foranstaltningerne. Bogen handler om den tredje deldisciplin, de kriminalretlige foranstaltninger. I de fleste andre retssystemer taler man og »straf«, medens man i Grønland af retshistoriske og -kulturelle grunde taler om »foranstaltninger«. I bogens indledende kapitel vil der i kort form blive redegjort for de kriminalretlige foranstaltningers historiske og retskulturelle baggrund, idet den er vigtig for forståelse af nutidens gældende ret og dens terminologi.

Bogens øvrige kapitler går ud på – på traditionel retsdogmatisk vis – at beskrive de foranstaltninger, der indgår i det grønlandske kriminalretssystem, og ud fra en analyse af de relevante retskilder at redegøre for gældende ret angående foranstaltningernes anvendelse og fuldbyrdelse.

Bogens indhold er kvantitativt afpasset efter deldisciplinens vægtning i jurauddannelsen. Teksten er ikke udtømmende i alle detaljer. Vil man i dybden med enkelte spørgsmål, må man læse loven og dens forarbejder. Læsevenligheden er søgt fremmet for ikke-jurister ved placering af de fleste paragrafhenvisninger i fodnoterne.

Tak til alle, som i stort og småt har bidraget med oplysninger til indholdet. Særlig tak til Mie Wulff, tidligere juridisk fuldmægtig ved Kriminalforsorgens hovedkontor i Nuuk, som har gennemlæst bogen i udkast og bidraget med nyttige justeringer og tilføjelser.

Nykøbing Sjælland, Danmark, august 2020

Hans Jørgen Engbo

Side 11

  • Luk
  • Udvid