Forord
Den persondataretlige regulering er omfattende og kompleks med en dansk og en EU-retlig dimension. Den er en udfordring for dem, der søger efter gældende ret. For at finde frem til dette mål er det nødvendigt at kende og forstå persondatarettens retskilder og vide, hvorledes den juridiske metode bliver anvendt på dette område. Der må være et almindeligt juridisk fundament, der kan bidrage til en konsistent regulering.
Det er denne bogs formål at udrede dette fundament og dermed at indkredse det grundlag, der betinger en stillingtagen til den enkelte persondataretlige problemstilling. Dette indebærer, at bogen er både teoretisk og praktisk. Den er teoretisk, fordi den tilvejebringer en holistisk forståelse af persondataretten og den ikke altid ordentlige urskov, som dens retskilder for en umiddelbar betragtning skaber. Den er praktisk, fordi den tilvejebringer et bidrag til grundlaget for, hvorledes konkrete persondataretlige spørgsmål besvares, og dermed hvorledes de forskellige aktører kan handle.
Persondataretten er et barn af den digitale teknologi og er snævert forbundet med denne teknologi. Dette fremgår ikke direkte af retskilderne, og man skal vide det for at se det, hvilket er en væsentlig facet ved denne regulering, der umiddelbart fremtræder teknologineutral. Dette er en understrøm ved metodeanvendelsen og behandles derfor i et særskilt kapitel.
Den almindelige forståelse må som nævnt omsættes praktisk, og derfor sluttes bogen med en kort guide til den måde, en persondataretlig sag kan håndteres på.
Stud.jur. Elisabeth Landwehr har dygtigt udarbejdet bogens stikordsregister.
Peter Blume
Februar 2020
Side 9