Forord til 1.-udgaven, 1977

Erhvervslivet indgår i stigende omfang kombinerede kontrakter: Patentlicenser udbygges med knowhow-aftaler, leveringsaftaler suppleres med eneforhandlerrettigheder, selskabsstiftelser baseres på managementaftaler osv.

Det bliver derfor stadigt vanskeligere at overskue, hvilke problemstillinger der kan være grund til at behandle i den enkelte kontrakt, især da kontraktforhold over landegrænserne kan gøre det nødvendigt at kende mere end t retssystem.

I forbindelse med kontraktskrivning er det største problem ikke at systematisere eksisterende viden, men at systematisere, hvad man ikke ved, dvs. de spørgsmål der må besvares, før kontrakten endeligt kan udformes.

Kunsten at formulere kontrakter kan desværre ikke læres ved at læse bøger, end ikke ved at læse en bog som nærværende. Den nævnte kunst kræver både anlæg for skriftlig udtryksform, juridisk viden og mange års praktisk erfaring.

Denne bog er opbygget over mine egne generelle huskelister. Eftersom disse huskelister indeholder hundreder af punkter og underpunkter, er fremstillingen kortfattet, rummer overlapninger og tilsigter alene at tjene som udgangspunkt for praktikeres overvejelser ved udarbejdelse af kontrakter.

Mange modifikationer og uddybninger, der ville høre hjemme i et teoretisk værk, har måttet udelades, og da det virkelige liv i sin mangfoldighed altid overgår litteraturen, kan der langtfra gøres krav på fuldstændighed.

Bogen er hverken en lærebog i jura eller en formularbog; den er et stykke værktøj, en tjekliste.

Side 17

  • Luk
  • Udvid