Forord

Denne bog er en invitation til en rejse i det nye persondataretlige landskab, der er skabt af forordning 2016/679 suppleret af lov nr. 502 af 23. maj 2018, som erstatter direktiv 95/46 og persondataloven.

Landskabet er nyt, selvom en del af terrænet er gammelt. Der skal bruges nye kort til at orientere sig og finde frem til de rette steder og til at forstå, hvorledes de er indrettet. Bogen tilstræber at være en sådan vejviser.

Introduktionen opridser baggrunden for det nye, og kapitel 1 giver en oversigt over persondatarettens historie, der som nævnt er baggrunden for det terræn, som nu er tilvejebragt. Kapitel 2, bogens hovedkapitel, gennemgår forordningen med inddragelse af loven, der udfylder det såkaldte nationale råderum. Denne regulering er lidt af en mastodont og forordningen med dens nærmest uendeligt antal ord er det komplekse landskab, som man må kunne orientere sig i.

I kapitel 3 sættes fokus på den danske udfyldning af de forordningsregler, som giver muligheder for dette. Forordningens mål er harmonisering i EU, men det er harmonisering med måde. Lidt polemisk har hver medlemsstat sin ret og vi har »den danske forordning«. Kapitel 4 reflekterer over situationen efter maj 2018. Forordningen vil blive fortolket og udfyldt. Forordningen er nu et sidste ord, men den er ikke det sidste ord. Informationsteknologien er innovativ, nye behov opstår, terrænet skifter. Fremtiden er ukendt, men den er åben for refleksion.

Forordningen er den ene del af persondataretsreformen. Den anden del er direktiv 2016/680, retshåndhævelsesdirektivet, der er implementeret ved lov nr. 410 af 27. april 2017. I modsætning til 1. udgave af bogen medtages direktivet og loven ikke i denne udgave.

Det har været nødvendigt for myndigheder og virksomheder at forberede sig, således at de kan opfylde forordningen fra den dag den virkede, 25. maj 2018. Denne proces har for mange været omfattende, og den er sikkert langt fra tilendebragt.

Efter at forordningen blev vedtaget, har persondataretten påkaldt sig betydelig interesse. Den er blevet »hot«. En mængde kurser og konferencer er blevet afholdt, og der vil sikkert komme flere til. Hvis man er naiv, vil man tro, at dette er udtryk for en øget interesse eller ligefrem omsorg for borgernes databeskyttelse. Mere realistisk er nok, at interessen skyldes de væsentligt Side 11 forøgede sanktioner i form af bøder, som forordningen medfører. Det er blevet nødvendigt at tage persondataretten alvorligt.

Tak til stud.jur. Kirstine Falkenberg Ewers for dygtig udarbejdelse af stikordsregisteret.

Det er mit håb, at bogen vil gøre nytte og medføre, at de nye regler bliver mere forståelige, end de umiddelbart fremstår.

Side 12

  • Luk
  • Udvid