Forord
Den primære årsag til udgivelsen af denne bog er lov nr. 1565 af 15. december 2015 om ansættelsesklausuler. Et af formålene om ikke hovedformålet med ansættelsesklausulloven var at foretage en samlet regulering af ansættelsesklausuler. Ansættelsesklausulloven regulerer alene job-, konkurrence- og kundeklausuler samt kombinerede klausuler. Reguleringen af jobklausuler var kun midlertidig, idet det af jobklausullovens § 3 fremgår, at arbejdsgivere ikke gyldigt kan indgå aftale om jobklausuler fra og med 1. januar 2016. Dog kunne jobklausuler, som gyldigt var aftalt inden 1. januar 2016, opretholdes indtil 1. januar 2021, medmindre disse jobklausuler efter deres indhold ophørte på et tidligere tidspunkt.
Ansættelsesklausuler er som begreb ikke synonymt med konkurrencebegrænsende klausuler. Ansættelsesklausuler er i akl. § 1, stk. 2, nr. 1, defineret som følger: Job-, konkurrence- og kundeklausuler samt kombinerede klausuler.
Bogen beskriver og kommenterer alene de ansættelsesklausuler, der reguleres ved ansættelsesklausulloven. Det betyder, at bogen ikke beskriver og kommenterer bl.a. uddannelsesklausuler, fastholdelsesklausuler, medarbejderklausuler (ikke omfattet af jobklausulloven), royaltyklausuler, sign-on-klausuler, aktieaflønnings- og medarbejdermotiverende klausuler. Kombinerede klausuler, der indbefatter andre klausuldele end konkurrence- og/eller kundeklausuler mv., omfattes ikke af ansættelsesklausulloven og beskrives og kommenteres derfor ikke i bogen. Ligeledes beskrives og kommenteres kombinationen af konkurrence- og/eller kundeklausuler mv. i ansættelsesaftaler med klausuler i ejeraftaler og overdragelsesaftaler ikke. Disse klausultyper – i bogen benævnt alternative klausuler – er bl.a. behandlet i Jens Paulsen: Arbejdsmarkedsklausuler (2009).
Bogen er i sin substans baseret på Jens Paulsen: Ansættelsesklausuler, 1. udg. (2016), men er opbygget som en lovkommentar. Det indebærer, at en række dels subjektive bemærkninger, dels de lege ferenda-betragtninger er udgået i denne version under titlen Ansættelsesklausulloven med kommentarer.
Side 19
Bogen består af 17 kapitler, dels et indledningskapitel, dels 16 kapitler, hvor hvert kapitel beskriver en paragraf i ansættelsesklausulloven. Jens Paulsen: Ansættelsesklausuler, 1. udg. (2016), indeholdt yderligere tre kapitler. To af disse kapitler, de oprindelige kap. 17 om erstatning, forbud og konventionalbod og kap. 18 om skat af kompensation og konventionalbøder, behandles overordnet i bogens indledningskapitel, hhv. i afsnittene 8-10 og 11. I lovkommentaren medtages ikke eksempler på ansættelsesklausuler. Der henvises til de kommenterede klausulparadigmer i Jens Paulsen: Ansættelsesklausuler, 1. udg. (2016), kap. 19.
Som altid ville denne bog ikke have set dagens lys uden konstruktivt medspil fra DJØFs forlag og i særdeleshed fra min kollega advokatassistent Lone Falkenberg, der igen har haft hovedansvaret for og arbejdet med omsætning af mine tanker til skrift og er hovedårsagen til, at aftalte deadlines er overholdt.
Kommentarer af enhver art, såvel positive som mindre positive men gerne konstruktive, herunder gerne med kopi af eller henvisninger til utrykte afgørelser, er mere end velkomne. Litteratur- og domsregister er så vidt muligt ajourført til 15. december 2024.
Herning, december 2024
Jens Paulsen
jpa@dahllaw.dk
Side 20