Denne sag vedrører en klage over en af Frederikshavn Kommune den 28. oktober 2021 meddelt dispensation til kommunen selv, hvor der blev dispenseret fra beskyttelsen af vandløbet som beskyttet natur, der var meddelt med hjemmel i naturbeskyttelseslovens § 65, stk. 2, jf. § 3, stk. 1, samt en dispensation fra åbeskyttelseslinjen, der var truffet med hjemmel i naturbeskyttelseslovens § 66, stk. 2, jf. § 16. Klageren, der ejede arealer, der grænsede op til vandløbet, anførte, at de meddelte dispensationer indebar et betydeligt indgreb i eksisterende natur og i de kulturhistoriske interesser, der var knyttet til en gammel vandmølle, som klageren ejede. Dispensationerne ville efter klagerens vurdering have fatale kulturhistoriske, arkitektoniske og landskabsmæssige konsekvenser. Han mente derfor, at han som minimum måtte være klageberettiget i enhver henseende efter naturbeskyttelseslovens § 86. Det blev i den sammenhæng af klageren også anført, at det ansøgte projekt som minimum forudsatte en VVM-screening, jf. miljøvurderingslovens § 21.
Miljø- og Fødevareklagenævnet oplyser indledningsvis i sin afgørelse, at der er tale om en misforståelse hos kommunen, når den anfører, at dispensationen, der er meddelt fra naturbeskyttelseslovens § 3, skal fortolkes alene som vedrørende selve vandløbet. Det er nævnets opfattelse, at der er tale om et samlet projekt, hvorfor den efterprøvelse, der foretages af nævnet, er baseret på, at der er tale om en dispensation, der er meddelt med hjemmel i naturbeskyttelseslovens § 65, stk. 2, jf. § 3, der vedrører en tilstandsændring af såvel vandløbet som de nærliggende beskyttede naturtyper på land. Nævnet fastslår, at den afgørelse, som kommunen har truffet, lider af en væsentlig retlig mangel, idet dispensationerne blev meddelt, uden at der var foretaget den efter miljøvurderingslovens § 16 obligatoriske VVM-screening. Nævnet finder dog ud fra en konkret vurdering af sagens omstændigheder, at manglen er uvæsentlig, da kommunen den 6. april 2022 – dvs. før nævnets konkret skulle træffe afgørelse i klagesagen – har truffet afgørelse om, at projektet, der indebærer en regulering af vandløbet, ikke er VVM-pligtigt, og at den afgørelse er blevet stadfæstet af klagenævnet selv den 14. februar 2024. Nævnet stadfæster på det grundlag den af kommunen med hjemmel i naturbeskyttelseslovens § 65, stk. 2, jf. § 3, meddelte dispensation med den begrundelse, at projektet vil medføre en væsentlig naturforbedring i vandløbet. Nævnet fremhæver dog samtidig, at kommunens vurdering af vandstandssænkningens betydning for de beskyttede naturarealer langs vandløbet er forbundet med en vis usikkerhed. Hvad angår den dispensation, der er blevet meddelt med hjemmel i § 66, stk. 2, jf. § 16 fra åbeskyttelseslinjen, konstaterer nævnet, at klageren efter naturbeskyttelseslovens § 86, stk. 1, nr. 2, kun er klageberettiget i forhold til den del af åbeskyttelseslinjen, der vedrørte klagerens egen ejendom. Nævnet tager derfor kun stilling til den del af den meddelte dispensation fra åbeskyttelseslinjen, der vedrører klagerens ejendom. Nævnet finder endvidere, at den rydning af beplantning og etablering af midlertidig kørevej, der skal foregå på klagerens ejendom, ikke forudsætter en dispensation fra åbeskyttelseslinjen, hvorfor den del af dispensationen ikke er nødvendig. Det begrundes med, at fjernelse af en eksisterende beplantning ikke er omfattet af forbuddet i naturbeskyttelseslovens § 16, og at midlertidigt udlæg af kørepladser på eksisterende terræn efter nævnets opfattelse ikke kan anses som bebyggelse eller lignende i bestemmelsens forstand. Klageren fik derfor ikke medhold i den indbragte klage.
Miljø- og Fødevareklagenævnets sagsnr. 22/05332.
Naturbeskyttelsesloven (lov nr. 9 af 3. januar 1992), der var et led i den generelle modernisering af miljølovgivningen, som blev vedtaget, da Lone Dybkjær var miljøminister, sammenfattede og forenklede den tidligere naturfredningslov, sandflugtsloven og lov om naturforvaltning. Det indebar kun småjusteringer, jf. herom Veit Koester »Naturbeskyttelsesloven med kommentarer«, Jurist- og Økonomforbundets Forlag, 2009, side 40 f. Fredningsbestemmelserne og de øvrige beskyttelseskrav, der indgår i loven, er af ældre dato. Vådområdebeskyttelsen kom ind i lovgivningen i 1970’erne, jf. herom Veit Koester side 85 f. Den generelle beskyttelse af naturtyper er også et resultat af det, der blev vedtaget i 1972, i 1978 og 1984, jf. herom Helle Tegner Anker »Naturbeskyttelseslovgivning« i E.M. Basse »Miljøretten 2. Arealanvendelse, natur- og kulturbeskyttelse«, Jurist- og Økonomforbundets Forlag, 2006, side 338 f.
Det fremgår ikke af sagsfremstillingen, hvordan et hedelandskab – som det ejerens ejendom var beliggende i – var beskyttet før 1992. Beskyttelsen af heder blev vedtaget i 1983, hvor størrelsesgrænsen var 5 ha. I 1992 blev størrelsesgrænsen nedsat til 2.500m2, og hederne blev omfattet af den generelle mosaikregel i § 3, stk. 2, in fine, jf. herom Veit Koester op.cit, side 104. Der var ikke med indføjelsen af § 3 tilsigtet en realitetsændring i den administrative praksis, men bestemmelsen indeholder en ikke ubetydelig udvidelse af de beskyttede naturtyper, jf. herom Helle Tegner Anker op.cit. side 364.
Bekendtgørelse nr. 605 af 3. juni 2023 om beskyttede naturtyper.
Lovbekendtgørelse nr. 572 af 29. maj 2024 om planlægning fastslår, at et areal, der ikke i en lokalplan eller en ældre plantype, der svarer til lokalplanerne (herunder en byplanvedtægt) er udpeget til byzone eller sommerhusområde, skal betragtes som landzone. I § 34, stk. 2, nr. 3 fastslås det, at der til byzoner henhører »områder, som i en byplanvedtægt er udlagt til bymæssig bebyggelse eller offentlige formål«. Den byplanvedtægt, der er relevant i den konkrete sag, indeholder ikke en sådan stillingtagen til zonestatus, hvorfor området skal betragtes som landzone.